Λίστα Αποθετηρίων
Εδώ μπορείτε να βρείτε κάποια από τα βασικότερα αποθετήρια υλικού σχετικού με το θέμα των μικρασιατών προσφύγων του 1922.
- Ψηφιακό Αρχείο Ιδρύματος Ε. Βενιζέλου
Το Ψηφιακό Αρχείο του Ιδρύματος Ε. Βενιζέλου περιλαμβάνει 80.000 τεκμήρια ελεύθερα προσβάσιμα διαδικτυακά, που καλύπτουν πτυχές της ζωής και της δράσης του Ελευθέριου Βενιζέλου και εκτείνονται χρονολογικά από τα μέσα του 19ου αιώνα ως το τέλος της δεκαετίας του 1960. Περιλαμβάνονται χειρόγραφα, ταχυδρομικές κάρτες, λιθογραφίες, φωτογραφίες και χάρτες.
- Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο
Το Ε.Λ.Ι.Α είναι ένα μεγάλο αρχείο που περιέχει πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό σχετιζόμενο με την εγκατάσταση των προσφύγων. Πολύ μεγάλο μέρος του υλικού του είναι ψηφιοποιημένο και εύκολα προσβάσιμο. Το Ε.Λ.Ι.Α σήμερα υπάγεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.
- Συλλογικό διαδικτυακό έργο «Πρόσφυγες στην Ελλάδα»
Πρόκειται για ένα έργο, στο οποίο το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών συγκέντρωσαν και παρουσιάζουν σε ψηφιακή μορφή ιστορικά τεκμήρια για τις προσφυγικές μετακινήσεις προς την Ελλάδα κατά τον 19ο και 20ό αιώνα προκειμένου να συμβάλουν τόσο στην πληρέστερη κατανόηση της διαμόρφωσης του πληθυσμού της χώρας μέσα στο χρόνο όσο και του σύγχρονου προσφυγικού φαινομένου.
- Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών
Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών αποτλεί πραγματική κιβωτό για το μικρασιατικό ελληνισμό, καθώς περιλαμβάνει πλήθος βιβλίων, καταγραφών, μαρτυριών ενώ διενεργεί και ερευνητικές δράσεις και προγράμματα.
- Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ
Το Μουσεικό Λαογραφικό Αρχείο της Μέλπως Μερλιέ περιλαμβάνει καταγραφές μουσικών θεμάτων και συνθέσεων που οι πρόσφυγες έφεραν μεταξύ τους από τις παλιές πατρίδες, πληροφορίες για μουσικά όργανα, ηχογραφήσεις κλπ.
- Αρχείο ΕΡΤ, Ψηφιακές Συλλογές
Το αρχείο ΕΡΤ περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από την εγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και κάποιες ηχογραφημένες μαρτυρίες προσφύγων κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.
- Μουσείο “Φιλιώ Χαϊδεμένου”
Το Μουσείο “Φιλιώ Χαϊδεμένου” διαθέτει μεγάλη συλλογή μικρασιατικών κειμηλίων σε φυσική μορφή, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης στο υλικό του.
- Εστία Νέας Σμύρνης – Μουσείο Μικρασιατικής Εκστρατείας
Στη συλλογή του Μουσείου Μικρασιατικής Εκστρατείας φιλοξενούνται κειμήλια, ενδυμασίες, καθώς και προσωπικά αντικείμενα σημαντικών προσωπικοτήτων της περιόδου, όπως του Εθνομάρτυρα Σμύρνης Χρυσοστόμου, του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Στρατηγού Αναστάσιου Παπούλα.
- Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης
Το Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης διαθέτει πλούσια συλλογή τεκμηρίων και μαρτυριών που παρουσιάζονται στους επισκέπτες στο πλαίσιο της αφήγησης των εμπειριών των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην πόλη.
- Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη – Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου
Το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, και πιο συγκεκριμένα η Συλλογή Κ. Τρίπου συγκεντρώνει υλικό που αποτυπώνει τον ελληνικό χώρο έως και το 1955, το οποίο προέρχεται από γνωστούς ή ερασιτέχνες φωτογράφους.
- Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικών της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων
Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων προσφέρει ελεύθερη, ψηφιακή πρόσβαση στο αρχείο εφημερίδων από το 19ο και τον 20ο αιώνα.
- Ψηφιακή Πύλη Αρχείων για το 1922 – ΓΑΚ
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), στο πλαίσιο εορτασμού του έτους μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, εκπόνησαν την «Ψηφιακή Πύλη Αρχείων για το 1922» στην οποία χαρτογραφείται και αναδεικνύεται στο ευρύ κοινό το σύνολο των διαθέσιμων αρχειακών πηγών της χώρας που σχετίζονται με την Μικρασιατική καταστροφή και την προσπάθεια του ελληνικού κράτους για την αποκατάσταση και αφομοίωση των προσφύγων της. Ο χαρακτήρας του έργου είναι δυναμικός, καθώς η Πύλη θα εξακολουθεί να εμπλουτίζεται με φορείς, αρχειακό υλικό και ψηφιακά τεκμήρια και μετά το πέρας του εορτασμού.
- Πολιτιστική και Γενεαλογική Ψηφιακή Συλλογή, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Το τμήμα Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας υλοποίησε, το διάστημα 1997-2012 πρόγραμμα καταγραφής προφορικών μαρτυριών από πρόσφυγες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς και ανέπτυξε τις πολιτιστικές και γενεαλογικές ψηφιακές συλλογές για τη Μακεδονία και την Αττική.
- Εικονικό Μουσείο Αρχείου Κουνάδη
Το Αρχείο Κουνάδη αποτελεί το πλέον εμπεριστατωμένο και οργανωμένο Κέντρο Έρευνας & Μελέτης της Ελληνικής Δισκογραφίας των 78 στροφών. Έχει ως στόχο τη συλλογή, ταξινόμηση, έρευνα, καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση των τραγουδιών και της μουσικής των Ελλήνων, καθώς και οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Αποτελείται από υλικό που καταγράφει ποικιλοτρόπως και σε διαφορετικά πεδία κυρίως την περίοδο 1900-1960 με κεντρικό άξονα τη μουσική.
- Αρχείο των Ανωνύμων
Η μη κερδοσκοπική εταιρία «ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ-ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» ιδρύθηκε το 2002 στην Αθήνα με σκοπό τη διάσωση, προβολή και μελέτη του ελληνικού ερασιτεχνικού κινηματογράφου.
- Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Φωτοθήκη
Αποτελεί τμήμα της Γερμανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, παράρτημα Αθηνών.
- Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, «Αθέατο Μουσείο»
Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.
- Ιστορικό Αρχείο Δήμου Πειραιά
Στο Ιστορικό Αρχείο υπάρχει πλούσιο αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες, cartes postales, χαρακτικά, πειραϊκές εφημερίδες, περιοδικά, δυσεύρετα καταστατικά, βιβλία κ.ά. Αποτελεί την ιστορική πηγή στην οποία στηρίζονται πολλές επιστημονικές εργασίες και έρευνες.
- Library of Congress
Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, με έδρα την Ουάσιγκτον, διαθέτει μια ευρεία γκάμα υλικού από συλλογές με σύγχρονα βιβλία, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, κυβερνητικές εκδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εφημερίδες από όλο τον κόσμο, μικροφίλμ, χάρτες, μουσικές παρτιτούρες, φωτογραφικές εικόνες με δημοφιλή καλλιτεχνικά αντικείμενα και σχέδια αρχιτεκτονικής.
- ETH Zurich
Το «Ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ζυρίχης» έχει δημιουργήσει το ETHeritage, το οποίο είναι μια χαλαρή συλλογή με τα σηματικότερα κομμάτια από τις συλλογές και τα αρχεία της Βιβλιοθήκης και του Πανεπιστημίου.
- Near East Relief Digital Museum
Το ίδρυμα Near East Relief δημιουργήθηκε αρχικά για τη διάσωση και υποστήριξη των αρμένιων προσφύγων κατά τον διωγμό τους από τους Οθωμανούς το 1915, με προτροπή του αμερικανού πρέσβη Χένρι Μόργκενταου. Η δράση του επεκτάθηκε και στην Ελλάδα και τους μικρασιάτες πρόσφυγες. Σήμερα συνεχίζει το έργο σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Μέρος του υλικού που διαθέτει από τις δράσεις του διατίθεται μέσω του ψηφιακού μουσείου.
- ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ
Σκοπός του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. είναι, η περισυλλογή, διάσωση, διατήρηση και μετάδοση των στοιχείων της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής και ειδικότερα της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης, της Κωνσταντινουπόλεως και η συλλογή ταξινόμηση, μελέτη και αξιοποίηση του αρχειακού υλικού που αφορά τη Νέα Ιωνία. Ξεχωριστός τομέας στις δραστηριότητες του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. είναι η ίδρυση και λειτουργία του Ιστορικού αρχείου της Νέας Ιωνίας. Στο αρχείο αυτό συγκεντρώνονται έγγραφα, πρακτικά, εφημερίδες, μπροσούρες, κείμενα, προκηρύξεις, φωτογραφίες κ.λπ., που αναφέρονται σε σημαντικά θέματα της Ιστορίας της Νέας Ιωνίας, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.
- Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού
Στόχος του Μουσείου είναι να κάνει σαφές στους επισκέπτες του το ιστορικό πλαίσιο της παρουσίας των Ελλήνων στην Μικρά Ασία, τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στον Ελλαδικό χώρο και κυρίως στον πρώην συνοικισμό «Νέες Κυδωνίες» και νυν Δήμο Αιγάλεω μέσα από τα κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες μαζί τους συντηρώντας τις μνήμες τους για αυτά που άφησαν πίσω τους.
- Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής ιδρύθηκε από τη Δόμνα Σαμίου το 1981 με κύριο στόχο τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Σήμερα ασχολείται αφενός με τη διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής κι αφετέρου με τη διαχείριση και ανάδειξη του πλουσιώτατου ηχητικού και πολυμεσικού αρχείου της ίδιας της Σαμίου.
- Μουσείο Μύλων Αγίου Γεωργίου
Στο εργοστάσιο των Μύλων Αγίου Γεωργίου (νυν Μύλων Λούλη) έχει δημιουργηθεί μουσείο για την ιστορία των Μύλων, μιας επιχείρησης μικρασιάτη επιχειρηματία.