Σχεδιαζόμενα προϊόντα

Στο πλαίσιο του έργου, και σε συνεργασία με Δήμους, Συλλόγους και φορείς που διαχειρίζονται αρχειακό υλικό, η ICI ΚΟΙΝΣΕΠ και η ομάδα περιεχομένου του DigiStoryteller σχεδιάζουν και προτυποποιούν σειρά προϊόντων, για την προώθηση και βιωσιμότητα του έργου αφενός και για την υποστήριξη επικοινωνιακών και εκπαιδευτικών δράσεων των συνεργαζόμενων φορέων αφετέρου. Τα προϊόντα έχουν ενημερωτικό, προωθητικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και ενσωματώνουν ψηφιακό περιεχόμενο μέσω αυτοτελών εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας, που αναπτύσσει η Διάδρασις ΙΚΕ.

Ζωγραφίζοντας τις αναμνήσεις των Μικρασιατών.

Ένα βιβλίο ζωγραφικής που ζωντανεύει με κινητό σας τηλέφωνο.

Δώδεκα εικόνες, δώδεκα πρόσωπα και οι ιστορίες τους. Κοινή αναφορά τους το Αιγάλεω (οι προσφυγικές «Νέες Κυδωνίες»), όπου εγκαταστάθηκαν άνθρωποι από όλα τα προσφυγικά ρεύματα που ήρθαν στην Ελλάδα από το 1922 και μετά, με πρώτους απ’ όλους τους μικρασιάτες πρόσφυγες από τα παράλια, οι οποίοι ήταν και οι ιδρυτές της πόλης. Αυτό το δίγλωσσο βιβλίο coloring μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους, χρωματίζοντας τις αναμνήσεις τους.

Το βιβλίο σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» και το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω. Τα σχέδια βασίζονται σε αυθεντικές φωτογραφίες από το λεύκωμα που επιμελήθηκε και εξέδωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ίχνη… Από τη Μικρά Ασία στο Αιγάλεω (Αθήνα 2015). Οι φωτογραφίες αυτές είναι προσβάσιμες μέσω εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας.

Χρωμάτισε τις αναμνήσεις των Μικρασιατών

Διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες των χαμένων πατρίδων.

Αξιοποιώντας μέρος της εικονογράφησης για το βιβλίο coloring Ζωγραφίζοντας τις αναμνήσεις των Μικρασιατών, δημιουργήθηκε μια σειρά 6 καρτών για χρωμάτισμα. Τα θέματα επιλέχθηκαν σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» και το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω και αξιοποιούν αυθεντικές φωτογραφίες από το λεύκωμα που επιμελήθηκε και εξέδωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ίχνη… Από τη Μικρά Ασία στο Αιγάλεω (Αθήνα 2015). Οι φωτογραφίες αυτές είναι προσβάσιμες μέσω εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας.

Η σειρά των έξι καρτών σχεδιάστηκε ως πωλητέο προϊόν του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω, κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου, για να συμβάλει στην προβολή και τη βιωσιμότητα του φορέα.

Παλαιό Δημαρχείο Βύρωνα

Eκπαιδευτική Xαρτοκατασκευή

Μια χαρτοκατασκευή με προ-κομμένα κομμάτια, για να συναρμολογήσετε ένα από τα σημαντικότερα κτίρια που σχετίζονται με την προσφυγική εγκατάσταση στον Δήμο Βύρωνα: το Πολυϊατρείο του Ερυθρού Σταυρού (1924) και επί δεκαετίες Δημαρχείο του Δήμου Βύρωνα (1934-1996), που πρόκειται πλέον να φιλοξενήσει το Μουσείο Ιστορίας Δήμου Βύρωνα.
Μέσα από την εφαρμογή AR που συνοδεύει την χαρτοκατασκευή, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το κτίριο και την ιστορία του, αλλά και για το σχεδιαζόμενο Μουσείο Ιστορίας του Βύρωνα.

Η χαρτοκατασκευή και το ψηφιακό περιεχόμενο σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα.

 

Μουσείο Ιστορίας Δήμου Βύρωνα

Eνημερωτικό φυλλάδιο και χάρτης

Με αφορμή το σχεδιαζόμενο Μουσείο Ιστορίας Δήμου Βύρωνα, και σε συνεργασία με τον Δήμο, σχεδιάστηκε το πρώτο φυλλάδιο του Μουσείου, για την προβολή και προώθησή του.

Το φυλλάδιο περιέχει πληροφορίες για την έκθεση και τις εγκαταστάσεις του νέου, φιλόδοξου μουσείου πόλης που υλοποιεί ο Δήμος. Η εσωτερική όψη του φυλλαδίου είναι ένας διαδραστικός χάρτη της ευρύτερης περιοχής του Μουσείου. Μέσω της εφαρμογής AR, μπορείτε να δείτε κοντινά σημεία ενδιαφέροντος, με τοπόσημα που σχετίζονται με την περίοδο της εγκατάστασης των προσφύγων και την ίδρυση του προσφυγικού συνοικισμού Βύρωνα.
Αυτό το καινοτόμο ενημερωτικό φυλλάδιο-χάρτης μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες οποιουδήποτε πολιτιστικού φορέα ή συλλόγου, που θα θελήσει να αναδείξει τις δράσεις του σε συνδυασμό με μια προτεινόμενη διαδρομή ή περιήγηση.

 

 

Μια μέρα στο Καστράκι. Ιστορίες από τα προσφυγικά της Δραπετσώνας, 1922-1960

Hχοβιβλίο και παιχνίδι με κάρτες

Μια από τις πιο σημαντικές πλευρές της μικρασιατικής μνήμης και της σημασίας της για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία είναι αυτή των αφηγήσεων. Μέσα από αυτές, οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους έδωσαν μορφή στις αναμνήσεις της ζωής στις πατρίδες τους και επεξεργάστηκαν τις δυσκολίες της νέας ζωής τους στην Ελλάδα. Το βιβλίο και το παιχνίδι Μια μέρα στο Καστράκι βασίζεται στη δύναμη της αφήγησης.

Το ηχοβιβλίο Μια μέρα στο Καστράκι, γραμμένο από την αρχαιολόγο Εύη Πίνη, αφηγείται μια ιστορία με φανταστικά πρόσωπα, αλλά πραγματικά γεγονότα.

Οι κάρτες του αφηγηματικού παιχνιδιού είναι εμπνευσμένες από την ιστορία αυτή, αλλά το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί κι απολύτως αυτόνομα. Οι κάρτες συνοδεύονται από εφαρμογή AR, που δίνει πρόσβαση σε αποσπάσματα του ηχοβιβλίου, δίνοντας τη δυνατότητα για ποικίλες παιγνιώδεις και εκπαιδευτικές εφαρμογές.