Για όλους αρχίζει μια νέα εποχή
- Τι αντικρίζει φτάνοντας στη νέα πρωτεύουσα ένας εύπορος Σμυρνιός, που έρχεται πριν από την Μικρασιατική Καταστροφή;
Η Αθήνα γύρω στο 1920 ήταν ακόμη μια μικρού προς μεσαίου μεγέθους πόλη, με επεκτάσεις και νέες οικοδομές προς τον άξονα της Πατησίων, κυρίως, με διακριτή ακόμη απόσταση από τον Πειραιά και τα λίγα προάστια. Η Καλλιθέα, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι ήταν εξοχικά προάστια. Το κέντρο των Αθηνών ήταν πυκνό σε δραστηριότητα. Λίγες ήταν οι οικοδομές άνω των τριών ορόφων, με τις περισσότερες διώροφες. Οι τετραώροφες οικοδομές πυκνώνουν μετά το 1923, οπότε το 1920, η εντύπωση είναι αυτή του χαμηλού ύψους. Λίγα αυτοκίνητα κυκλοφορούν. Η Αθήνα είναι μια πόλη σχετικά συμπαγής, εσωστρεφής, με ευχάριστη όψη και ισχυρές αντιφάσεις. Το πρόβλημα της ύδρευσης ήταν ακόμη μεγάλο. Οι δρόμοι στις συνοικίες δεν είχαν ασφαλτοστρωθεί όπως και αρκετοί από τους κεντρικούς. Η πλατεία Συντάγματος και η Ομόνοια συγκέντρωναν την κοινωνική ζωή, όπως και η Πανεπιστημίου και η Σταδίου. Η Αθήνα διατηρούσε την προθήκη της αστικής ζωής όπως είχε διαμορφωθεί την περίοδο 1890-1910. Κατά μήκος της Βασιλίσσης Σοφίας (τότε Κηφισιάς) και Αμαλίας, έστεκαν ακόμη τα αρχοντικά μέγαρα. Στις συνοικίες η κατάσταση ήταν ανάμεικτη. Η πλατεία Αιγύπτου, κοντά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είχε εξελιχθεί σε μία από τις προνομιούχες περιοχές για κατοικία.
- Τι βλέπει στην αγωνιώδη προσπάθειά της για επιβίωση μια οικογένεια Μικρασιατών που δίχως υπάρχοντα προωθείται στην Αθήνα από τον Πειραιά τον Σεπτέμβρη του 1922;
Μια εικόνα γενικής κινητοποίησης, αναστάτωσης και ρευστότητας. Ο Πειραιάς δεν είχε ακόμη ενοποιηθεί με την Αθήνα. Οι Έλληνες της παλιάς Ελλάδας κοιτούν με ανάμεικτα αισθήματα τους νεοαφιχθέντες. Με συμπόνια, περιέργεια, δυσφορία. Είναι βέβαιο πως για όλους αρχίζει μια νέα εποχή. Η Αθήνα είχε ήδη πολλά άλυτα, δικά της, προβλήματα, όπως το ζήτημα της ύδρευσης, της καθαριότητας, του φωτισμού, των υποδομών γενικότερα. Αυτό εντείνεται με την άφιξη των προσφύγων, μια μεταβολή που με τη σειρά της επιταχύνει την αντιμετώπιση χρόνιων ζητημάτων. Οι πρόσφυγες περνούν συχνά από ιατρικές εξετάσεις ή και καραντίνα. Πολλοί τους κατηγορούν ότι φέρνουν επιδημίες. Η υγειονομική κατάσταση είναι από τα πρώτα ζητήματα. Το προσφυγικό ενεργοποιεί την πολιτική υπέρ της Υγείας. Πολλοί πρόσφυγες, χωρίς υπάρχοντα, προωθούνται σε πρόχειρους καταυλισμούς ή άγονες εκτάσεις (ας θυμηθούμε την Ανάβυσσο στη «Γαλήνη» του Ηλία Βενέζη). Υπάρχει σαφής διαχωρισμός και διαφορετική μοίρα για όσους είχαν κάποια οικονομική δυνατότητα. Πολλοί φτωχότεροι πρόσφυγες προωθούνται αρχικά σε σχολεία, που επιτάσσονται και σε δημόσια κτίρια (π.χ. Δημοτικό Θέατρο Αθηνών), με προβληματικές συνθήκες υγιεινής.
Αθήνα 1922 : «Η μητρόπολη αρχίζει και αποκτά μορφή και συγκεκριμένη λειτουργία»
- Προς ποιες χωροταξικές αλλά και θεσμικές κατευθύνσεις αλλάζει η Αθήνα μετά την έλευση των προσφύγων;
Η Αθήνα αναγκάζεται να επιταχύνει διαδικασίες που είχαν ήδη αρχίσει να συζητούνται. Οι επεκτάσεις της πόλης με νέους συνοικισμούς και προάστια, τα κίνητρα για φθηνή κατοικία, η κοινωνική πολιτική για στέγαση, η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, η χωροθέτηση νέων βιοτεχνιών και βιομηχανιών. Το ζήτημα της στέγης γίνεται επιτακτικό. Οι προσφυγικοί συνοικισμοί όλων των βαθμίδων (από τη Νέα Σμύρνη ως την Καισαριανή) συνυπάρχουν με τα νέα προάστια των αστών, όπως ήταν το Ψυχικό και η Εκάλη, που ιδρύονται τότε. Την ίδια εποχή, στα τέλη της δεκαετίας του ’20, οργανώνεται και η κίνηση ανάπτυξης της Γλυφάδας. Το 1929 ρυθμίζεται νομοθετικά η οριζόντια ιδιοκτησία (γεννιέται δηλαδή η πολυκατοικία με κανονισμούς) και την ίδια χρονιά εγκαινιάζεται το Φράγμα του Μαραθώνα. Η μητρόπολη αρχίζει και αποκτά μορφή και συγκεκριμένη λειτουργία.
« ..Το 1929 ρυθμίζεται νομοθετικά η οριζόντια ιδιοκτησία, γεννιέται δηλαδή η πολυκατοικία με κανονισμούς…»
- Η μεταγενέστερη άναρχη οικοδόμηση της μητροπολιτικής Αθήνας έχει τις αιτίες και τις ρίζες της στην περίοδο της ανάπτυξής της, λόγω της έλευσης και εγκατάστασης των προσφύγων;
Θα έλεγα πως η άναρχη οικοδόμηση της Αθήνας είναι ένα φαινόμενο που υπήρχε από το 1830, απλώς μετά το 1922 γιγαντώθηκε και πήρε διαστάσεις. Η πληθυσμιακή έκρηξη της δεκαετίας του 1920 επιταχύνει την εξάπλωση της πόλης, γεννά προάστια και αυθαίρετους συνοικισμούς, εντείνει την κοινωνική διαφοροποίηση και ορίζει ένα ρυθμό οικοδόμησης της πόλης με αντικατάσταση παλαιότερων κτιρίων και ανέγερση νέων. Η ανοικοδόμηση, όπως την κατανοούμε με τους όρους της μεταπολεμικής πόλης, αρχίζει σε μεγάλο βαθμό στη δεκαετία του 1920 και απογειώνεται στη δεκαετία του 1930, όταν οι κατεδαφίσεις κτιρίων του 19ου αιώνα είναι σύνηθες φαινόμενο. Η έλευση των προσφύγων μεγεθύνει ζητήματα που ήδη υπήρχαν (άναρχη επέκταση της πόλης με ελλιπείς υποδομές) και γεννά νέες συνθήκες (ενοποίηση Αθηνών – Πειραιώς και δημιουργία πλήθους συνοικιών και προαστίων).
«Η πληθυσμιακή έκρηξη της δεκαετίας του 1920 επιταχύνει την εξάπλωση της πόλης, γεννά προάστια και αυθαίρετους συνοικισμούς»
- Ποια σημαντικά γεγονότα συντελούνται παράλληλα τη δεκαετία 1922-1932;
Είναι εποχή σημαντικών μεταβολών. Μετά την Καταστροφή, τη συνθήκη της Λωζάνης, την ανταλλαγή των πληθυσμών και τη Δίκη των Εξ, η ελληνική κοινωνία επιχειρεί να ανασυνταχθεί με διαφορετικά, πλέον, δεδομένα. Η κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας και η ανάδειξη της Αθήνας ως κέντρου του Ελληνισμού με μια διάσταση που δεν υπήρχε πριν από το 1922, κινητοποιούν πολλές δυνάμεις. Μπορούμε να πούμε ότι αρχίζει μια εποχή έντονης αστικοποίησης παράλληλα με την ένταση της βιομηχανικής παραγωγής. Η κοινωνική διαστρωμάτωση γίνεται περισσότερο σύνθετη. Αναπτύσσεται το εργατικό κίνημα. Η κοινωνία μετά τον διχασμό του 1915-16 συνεχίζει με ψυχολογικό και ιδεολογικό ρήγμα. Η αβασίλευτη δημοκρατία (1924-1935) αντανακλά την πολιτική τάση μετά την Καταστροφή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κοινωνία δεν ήταν ακόμη διασπασμένη. Η σταθερή άνοδος των ολοκληρωτικών ιδεολογιών στην Ευρώπη μετά το 1920 δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο και το ελληνικό πολιτικό σκηνικό.
«…Η προσφυγική αρχιτεκτονική έχει σήμερα ως επί το πλείστον σαρωθεί….»
- Πρέπει να διατηρηθούν – ό,τι έχει επιβιώσει- από τα προσφυγικά σπίτια σε διαφορετικούς συνοικισμούς και περιοχές της Αττικής;
Υπάρχουν κάποιες νησίδες στη Νίκαια, π.χ., και σκόρπιες σε άλλα σημεία (Βύρωνας, Καισαριανή, Δραπετσώνα, Νέα Φιλαδέλφεια, Τζιτζιφιές, Υμηττός, Ταύρος, κ.ά) που μας βοηθούν να καταλάβουμε πώς ήταν η εικόνα ενός προσφυγικού συνοικισμού. Χωρίς αμφιβολία χάθηκαν σημαντικά δείγματα αυτής της αρχιτεκτονικής που έχει τεράστια ιστορική και κοινωνιολογική, ανθρωπολογική σημασία για την πορεία της Αθήνας και του Πειραιά στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα. Δεν θα ήταν βεβαίως δυνατόν να είχαν διατηρηθεί τα αυτοσχέδια παραπήγματα (αν και διασώζονται μερικά) αλλά ορισμένες ενότητες έπρεπε να είχαν διαφυλαχθεί. Σήμερα, όσα έχουν επιζήσει πρέπει ως ένα σημείο να αποκατασταθούν. Υπάρχει πλέον καταγραφή και ενδιαφέρον, ιδίως για τα μικρά σύνολα που διασώζουν την κλίμακα και την ενότητα. Είναι σαφές πως ένα τεράστιο κομμάτι της προσφυγικής αρχιτεκτονικής, με σημαντικά δείγματα λαϊκού πολιτισμού ή ακόμη και αστικής έκφρασης, έχει σαρωθεί. Αλλά όσα έχουν διασωθεί έστω και ως θραύσματα ή συστάδες θα έπρεπε να διαφυλαχθούν για τις επερχόμενες γενιές.
Ιούλιος 2023