Μαθητικός διαγωνισμός ψηφιακής αφήγησης


To έργο «Ψηφιακός Αφηγητής: Προσφυγική Αττική» (DigiStoryteller) διοργανώνει Μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών αφηγήσεων για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, με θέμα την τοπική προσφυγική μνήμη. 

 

Σκοπός
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η δημιουργία πρωτότυπων ψηφιακών αφηγήσεων (π.χ. βίντεο, podcast, επιμελημένες συνεντεύξεις) από μαθητές και μαθήτριες για τα υλικά και άυλα ίχνη της προσφυγιάς της δεκαετίας του 1920 στον οικείο τους χώρο, και ιδιαίτερα σε Δήμους και περιοχές της Αττικής που αναπτύχθηκαν σε σχέση με την έλευση των προσφύγων το 1922. Οι ψηφιακές αφηγήσεις θα πρέπει να στηρίζονται σε έρευνα που έχουν πραγματοποιήσει ομάδες μαθητών και μαθητριών με την καθοδήγηση και επίβλεψη των καθηγητών και καθηγητριών τους.

Ο διαγωνισμός υλοποιείται με έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, καθώς και της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (αρ.απ. 105801/02-11-22).

 

Διαδικασία συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενες μαθητικές ομάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, μέσω του υπεύθυνου εκπαιδευτικού, στην ηλεκτρονική φόρμα.

 • Για την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, οι μαθητικές ομάδες καλούνται να δημιουργήσουν ψηφιακές αφηγήσεις σε μορφή βίντεο ή ηχητικού αρχείου, διάρκειας 1-3 λεπτών.
 • Ένα σχολείο ή μια τάξη μπορεί να συμμετάσχει με περισσότερα από ένα έργα.
 • Οι συμμετέχουσες ομάδες θα υποβάλουν τα έργα τους μέσω της πλατφόρμας πληθοπορισμού του έργου Digistoryteller. Ο λειτουργικός σύνδεσμος για την υποβολή θα σταλεί την 1η Φεβρουαρίου 2024 στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις (email) των ενδιαφερομένων - εγγεγραμμένων στη φόρμα δήλωσης συμμετοχής.
 • Για την καλύτερη υποστήριξη των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών, θα διοργανωθεί διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα στις 23 Νοεμβρίου 2023. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.
 • Η υποβολή των μαθητικών δημιουργιών θα είναι έγκυρη από την 1η Φεβρουαρίου 2024, με καταληκτική προθεσμία τις 29 Φεβρουαρίου 2024.
 • Η διαδικασία αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα Μάρτιο 2024, με προθεσμία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων την 1 Απριλίου 2024.
 • Ο διαγωνισμός θα απονείμει τρία βραβεία στα έργα που θα αξιολογηθούν υψηλότερα.
 • Στις 12 Απριλίου 2024 θα διοργανωθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ημερίδα, στην οποία θα παρουσιαστούν τα διακεκριμένα έργα και θα απονεμηθούν τα βραβεία.
 • Τα βραβευμένα και διακεκριμένα έργα θα είναι προσβάσιμα από το κοινό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του έργου «Ψηφιακός Αφηγητής: Προσφυγική Αττική» (DigiStoryteller).

 

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την προκήρυξη του διαγωνισμού.  

Εγγραφείτε στη φόρμα συμμετοχής για να λαμβάνετε τις ενημερώσεις απευθείας στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

 

Όροι και οδηγίες συμμετοχής – Προσωπικά δεδομένα

 • Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι ένας/μία εκπαιδευτικός της σχολικής μονάδας να οριστεί ως επικεφαλής και, με τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλον/η ένα/μία εκπαιδευτικό, να αναλάβουν την παιδαγωγική υποστήριξη και καθοδήγηση των μαθητών και μαθητριών.
 • Ο Διαγωνισμός λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τους περιορισμούς για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων των Φυσικών Προσώπων του Ν. 4624/2019.
 • Η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών είναι προαιρετική.
 • Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η Δήλωση Συγκατάθεσης από τον ασκούντα την επιμέλεια του μαθητή/της μαθήτριας. Κατεβάστε και συμπληρώστε την αναλυτική ενημέρωση και φόρμα δήλωσης συγκατάθεσης. Οι συμπληρωμένες δηλώσεις συλλέγονται από το σχολείο.