ΒΥΡΩΝΑΣ

Διοικητήριο

Το Διοικητήριο, κτισμένο σε κεντρικό σημείο του συνοικισμού, κοντά στο παρεκκλήσι του Αγίου Λαζάρου, ήταν ένα πολυδύναμο κτίριο που στέγαζε διοικητικές υπηρεσίες, ταχυδρομείο κλπ. Εδώ έγιναν τα εγκαίνια του συνοικισμού "Βύρωνος".

Το Διοικητήριο ήταν ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο με κεραμοσκεπή που ανοικοδομήθηκε για να στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες του συνοικισμού και το ταχυδρομείο. Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου συνοικισμού και τη μετονομασία του σε "συνοικισμό Βύρωνος" προς τιμήν του Λόρδου Βύρωνα τοποθετήθηκε στην πρόσοψή του μαρμάρινη επιγραφή που εξηγούσε ότι η ονομασία δόθηκε για τα 100 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Φιλέλληνα. Η απόφαση αυτή και κυρίως το γεγονός ότι πολλοί δρόμοι του νέου συνοικισμού πήραν τα ονόματα συνεργατών του Λόρδου Βύρωνα εξόργισε μέρος των προσφύγων, που ήθελαν να ακούγονται ονόματα που να θυμίζουν τις χαμένες πατρίδες. Δυο μέρες μετά την τελετή των εγκαινίων ξεχύθηκαν στους δρόμους και ξήλωσαν τις πινακίδες αυτές, επιβάλλοντας έτσι τη μετονομασία των δρόμων.

Το Διοικητήριο λειτούργησε ως κοινοτικό γραφείο μέχρι το 1934, οπότε ο Βύρωνας έγινε δήμος και οι διοικητικές υπηρεσίες μεταφέρθηκαν στο παλιό δημαρχείο. Το κτίριο όμως παρέμεινε ταχυδρομείο για πολλές δεκαετίες. Παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων το 1995 κατεδαφίστηκε. Η αναθηματική επιγραφή έχει σήμερα τοποθετηθεί στην πλατεία Αγίου Λαζάρου.

Ψηφιακά Τεκμήρια