Λίστα Αποθετηρίων
Εδώ μπορείτε να βρείτε κάποια από τα βασικότερα αποθετήρια υλικού σχετικού με το θέμα των μικρασιατών προσφύγων του 1922.
- Ψηφιακό Αρχείο Ιδρύματος Ε. Βενιζέλου
- Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο
Το Ε.Λ.Ι.Α είναι ένα μεγάλο αρχείο που περιέχει πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό σχετιζόμενο με την εγκατάσταση των προσφύγων. Πολύ μεγάλο μέρος του υλικού του είναι ψηφιοποιημένο και εύκολα προσβάσιμο. Το Ε.Λ.Ι.Α σήμερα υπάγεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.
- Συλλογικό διαδικτυακό έργο «Πρόσφυγες στην Ελλάδα»
- Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών
Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών αποτλεί πραγματική κιβωτό για το μικρασιατικό ελληνισμό, καθώς περιλαμβάνει πλήθος βιβλίων, καταγραφών, μαρτυριών ενώ διενεργεί και ερευνητικές δράσεις και προγράμματα.
- Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ
Το Μουσεικό Λαογραφικό Αρχείο της Μέλπως Μερλιέ περιλαμβάνει καταγραφές μουσικών θεμάτων και συνθέσεων που οι πρόσφυγες έφεραν μεταξύ τους από τις παλιές πατρίδες, πληροφορίες για μουσικά όργανα, ηχογραφήσεις κλπ.
- Αρχείο ΕΡΤ, Ψηφιακές Συλλογές
Το αρχείο ΕΡΤ περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από την εγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και κάποιες ηχογραφημένες μαρτυρίες προσφύγων κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.
- Εστία Νέας Σμύρνης – Μουσείο Μικρασιατικής Εκστρατείας
Στη συλλογή του Μουσείου Μικρασιατικής Εκστρατείας φιλοξενούνται κειμήλια, ενδυμασίες, καθώς και προσωπικά αντικείμενα σημαντικών προσωπικοτήτων της περιόδου, όπως του Εθνομάρτυρα Σμύρνης Χρυσοστόμου, του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Στρατηγού Αναστάσιου Παπούλα.
- Μουσείο “Φιλιώ Χαϊδεμένου”
Το Μουσείο “Φιλιώ Χαϊδεμένου” διαθέτει μεγάλη συλλογή μικρασιατικών κειμηλίων σε φυσική μορφή, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης στο υλικό του.
- Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης
Το Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης διαθέτει πλούσια συλλογή τεκμηρίων και μαρτυριών που παρουσιάζονται στους επισκέπτες στο πλαίσιο της αφήγησης των εμπειριών των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην πόλη.
- Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη – Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου
Το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, και πιο συγκεκριμένα η Συλλογή Κ. Τρίπου συγκεντρώνει υλικό που αποτυπώνει τον ελληνικό χώρο έως και το 1955, το οποίο προέρχεται από γνωστούς ή ερασιτέχνες φωτογράφους.
- Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικών της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων
Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων προσφέρει ελεύθερη, ψηφιακή πρόσβαση στο αρχείο εφημερίδων από το 19ο και τον 20ο αιώνα.
- Ψηφιακή Πύλη Αρχείων για το 1922 – ΓΑΚ
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), στο πλαίσιο εορτασμού του έτους μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, εκπόνησαν την «Ψηφιακή Πύλη Αρχείων για το 1922» στην οποία χαρτογραφείται και αναδεικνύεται στο ευρύ κοινό το σύνολο των διαθέσιμων αρχειακών πηγών της χώρας που σχετίζονται με την Μικρασιατική καταστροφή και την προσπάθεια του ελληνικού κράτους για την αποκατάσταση και αφομοίωση των προσφύγων της. Ο χαρακτήρας του έργου είναι δυναμικός, καθώς η Πύλη θα εξακολουθεί να εμπλουτίζεται με φορείς, αρχειακό υλικό και ψηφιακά τεκμήρια και μετά το πέρας του εορτασμού.
- Πολιτιστική και Γενεαλογική Ψηφιακή Συλλογή, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού